کمپرسورهای صنعتی

کمپرسورهای صنعتی

Industrial Compressor

کمپرسورهای صنعتی جایگاه ویژه ای در صنعت هوای فشرده دارند و با پیشرفت تکنولوژی و صنعت، بر اهمیت این نوع دستگاهها افزوده می شود. کمپرسور یا متراکم‌کننده (Compressor) یک دستگاه مکانیکی است که با کاهش حجم گازها، فشار آن‌ها را افزایش می‌دهد. 

از کمپرسورها برای فشرده‌کردن گازها استفاده می‌شود. در حقیقت کمپرسورها با صرف انرژی مکانیکی که که با بکارگیری موتورهای الکتریکی، دیزل و یا بنزینی، سیال را با سرعت به درون خود مکیده، آن را فشرده می‌کنند. در اثر این عملیات، دمای گازی که فشرده می‌شود نیز افزایش می‌یابد. معمولاً گاز پرفشار خروجی از کمپرسورها را از یک سیستم خنک‌کننده عبور می‌دهند تا دمای گاز کاهش یابد. انواع گوناگونی از کمپرسور وجود دارد که برای مصارف صنعتی و عمومی طراحی شده‌اند. کمپرسور هوا گونه ای از کمپرسورها می‌باشد. با افزایش هوای فشرده در مخازن این تجهیزات فشار هوا نیز افزایش می یابد. افزایش هوای فشرده داخل مخزن تا حد مجاز ادامه پیدا میکند و سپس دستگاه خاموش شده و هوای فشرده تا زمان استفاده در مخزن نگهداری می‌کند.

به صورت کلی سه نوع کمپرسور هوا فشرده در بازار وجود دارد:

  • کمپرسور پیستونی
  • کمپرسور اسکرو
  • کمپرسور هوای فشرده فشار قوی

کمپرسور هوای پیستونی

از متداول ترین کمپرسورهای موجود در بازار می توان به کمپرسور پیستونی اشاره نمود که در صنایع کوچک مورد استفاده قرار می گیرد. کمپرسورهای پیستونی فشاری بین 8 تا 12 بار را تولید می کنند. الکتروموتور، مخزن ذخیره هوا و بلوک هواساز بخش های اصلی این کمپرسور می باشند.

مزایای کمپرسور پیستونی

  • کاربرد گسترده از لحاظ نوع گاز و کاربرد در صنایع مختلف
  • تنوع ظرفیت: کمپرسور پیستونی از یخچال‌ خانگی گرفته تا سیستم‌های تهویه مطبوع و سردخانه‌های بزرگ بکار می روند.

محدودیت‌های کمپرسور پیستونی

  • بازدهی انرژی پایین: کمپرسور پیستونی به علت مقاومت شیرها در تخلیه و مکش، نشت بین سیلندر و پیستون‌ها، دارای بازدهی انرژی پایینی هستند.
  • حساس به ورود مبرد به صورت مایع: در صورت ورود مایع به محفظه تراکم، سر و صدا تولید شده و در ادامه کمپرسور آسیب می‌بیند.
  • ابعاد بزرگ و نسبت “ظرفیت به وزن” پایین در مقایسه با سایر کمپرسورها.
  • نگهداری نسبتا دشوار با توجه به ساختار پیچیده‌ای که کمپرسور پیستونی دارد.
  • لرزش به علت یکنواخت نبودن حرکت مبرد.

کمپرسور اسکرو یا کمپرسور پیچی (screw compressor) از مکانیزمی روتاری (دورانی) برای متراکم کردن گاز استفاده می‌کند. از این کمپرسورها معمولاً در جایی که نیاز به حجم هوای متراکم زیادی باشد و کمپرسورهای پیستونی جوابگوی این نیاز نباشد استفاده می‌شود. از آنجایی که عمل مکش و دهش در این نوع کمپرسور یک عمل پیوسته‌ است، برعکس کمپرسورهای پیستونی جریان دارای موج یا ضربه (Surge) نمی باشد.

از کمپرسورهای اسکرو بیشتر در کارخانجاتی که به هوای فشرده بالاتر از 1000 لیتر در دقیقه نیاز باشد استفاده می شود. عملیات فشرده سازی هوا توسط چرخش روتور مارپیچی صورت می پذیرد. از اجزای تشکیل دهنده کمپرسور اسکرو می توان به سیستم هواساز، تابلو برق، الکتروموتور، رادیاتور، مخزن و شیرهای ورودی و خروجی اشاره نمود. این نوع کمپرسورها توانایی تولید فشار هوایی بین 8 تا 12 بار را دارند.

بعد از روشن شدن کمپرسور هوای مکیده شده محیط از فیلتر این دستگاه عبور کرده و سپس وارد قسمت هواساز می گردد. در این قسمت دو روتور مارپیچی بصورت نر و ماده قرار گرفته است که با فاصله بسیار کم و به صورت متناوب در حال دوران می باشند. پس از انکه هوا از طریق فیلتر وارد این بخش شد، بین دو ماپیچ به دام افتاده و به علت کاهش حجم پیوسته  انرژی جنبشی مولکول های هوا بالا میرود و بدین ترتیب فشرده سازی هوا صورت می پذیرد. هوای فشرده شده از انتهای مارپیچ ها خارج و بعد از فیلتر شدن روغن در مخزن هایی که برای ذخیره تعبیه شده است دخیره سازی می شود.

کمپرسور اسکرو به طور کلی در دو نوع طراحی و ساخته می شود:

  1. کمپرسور اسکرو بدون روغن یا کمپرسور اویل فری (Oil Free Compressor)
  2. کمپرسور اسکرو روغنی یا کمپرسور اسکرو اویل اینجکت (Oil Injected Compressor)

مزایای کمپرسورهای اسکرو

یکی از عمده مزایای کمپرسورهای اسکرو نسبت به مدل های پیستونی مصرف پایین انرژی این تجهیزات می باشد و در حدود 20 الی 25 درصد می توان با کمک کمپرسورهای اسکرو در انرژی صرفه جویی نمود و همین امر برای کارخانجات و صنایعی که میزان استفاده آنها از کمپرسور زیاد است چشمگیر و حائز اهمیت می باشد.

از دیگر مزایای کمپرسورهای اسکرو می توان به لرزش و صدای کمتر نسبت به کمپرسورهای پیستونی اشاره نمود. از طرفی برخی صنایع با کمبود فضا برای تجهیزات خود روبرو هستند، از این رو اشغال فضای کمتر کمپرسورهای اسکرو نسبت به کمپرسورهای پیستونی یکی دیگر از مزایای این دستگاههای می باشد.

استهلاک پایین قطعات یکی از عوامل مهم در کمپرسورها می باشد. کمپرسورهای اسکرو که برای ظرفیت ۲۰۰۰ لیتر تولید شده اند میتوانند هزینه نگهداری بسیار پایینتری نسبت به کمپرسورهای پیستونی داشته باشند. در کمپرسور اسکرو فن های خنک کننده تعبیه شده است. وجود این فن ها قابلیت کارکرد مداوم را برای این دستگاهها را پدید آورده است، بنابراین از کمپرسور اسکرو میتوان به صورت مداوم و بدون آنکه نیازی به خاموش کردن دستگاه باشد استفاده نمود.

کیفیت هوایی که در کمپرسور اسکرو تولید میشود بسیار بهتر از کمپرسورهای پیستونی میباشد و این به یکی از مزایای کمپرسور اسکرو تبدیل شده است. کیفیت هوای کمپرسور اسکرو مربوط به دمای هوای خروجی و روغن معلق در هوا میشود که با تعویض فیلتر در مناسبترین زمان میتوان کیفیت هوای تولید شده را تا حد زیادی بالا برد.

همچنین عدم وجود پدیده ضربه قوچی بدلیل کارکرد پیوسته ، مشکل گشاد شدن سیلندر به دلیل ساییدگی از جمله مزایای دستگاههای هوای فشرده اسکرو هستند.

انواع کمپرسور اسکرو

کمپرسور اسکرو خشک

این نوع کمپرسور اسکرو همان‌طور که از نامش پیداست کاملاً خشک بوده (oil free) و هیچ روغنی در آن وجود ندارد. این نوع کمپرسور اسکرو به دلیل اینکه فاقد روغن می‌باشد در صنایع دارویی و غذایی کاربرد فراوانی دارد. این مدل از کمپرسورهای اسکرو نمی‌توانند دور بالا را تحمل کند و همچنین توانایی کار در دماهای بالا را ندارد. حداکثر نسبت فشار آن ۳ می‌باشد، یعنی فشار هوای خروجی ۳ برابر فشار هوای ورودی کمپرسور افزایش فشار می‌یابد.

به طور کلی کمپرسور اسکرو اویل فری به نسبت نوع روغنی از حساسیت بالاتری برخوردار است و نیاز به تعمیر و نگهداری دقیق تری دارد.

کمپرسور اسکرو روغنی

در این نوع کمپرسور روغن به‌طور مداوم و پیوسته برای روانکاری و آب‌بندی به یاتاقان‌ها و ایرندها تزریق می‌شود. این روغن در هنگام خروج، از هوا جداشده، فیلترشده و پس از خنک کاری به سیستم بازگردانده می‌شود. مزیت کمپرسور اسکرو روغنی این است که روغن باعث اصطکاک کمتر می‌شود و درجه حرارت کمپرسور پایین می‌آید.

این مدل از کمپرسور اسکرو می‌تواند دور بالایی را تحمل کند و کارایی خیلی بیشتری در مقایسه با مدل کمپرسوراسکرو بدون روغن دارد و اکثراً فشار ۸ بار را دارند یعنی فشار هوای خروجی ۸ برابر فشار هوای ورودی است ولی گاهی این نوع کمپرسورها را تا فشار ۱۳ بار نیز می‌رسانند.

انتخاب کمپرسور هوای فشرده مناسب

برای انتخاب کمپرسور باید بدانید معیارهای کمپرسورهای طبق موارد زیر طبقه‌بندی می‌شوند:

  • نوع گازی که متراکم می‌کنند
  • مکانیسم و اصول کارکرد و نحوه اعمال انرژی به سیال(دینامیکی-جابجایی مثبت)
  • نوع انرژی مصرفی(برقی-بنزینی یا دیزلی)
  • میزان دبی و فشار تولیدی(فشارمعمولی-فشارمتوسط-فشار قوی)
  • نحوه انتقال قدرت به واحد هواساز(کوپل مستقیم-تسمه فولی)
  • وجود روغن یا عدم وجود روغن در کمپرسورها(اویل فری -اویل اینجکت)
  • کمپرسورهای  دیگر(کمپرسورهای کمکی-تشدید کننده‌های فشار)

پس از معیارهای بالا، نکاتی که باید در هنگام انتخاب کمپرسور به آن‌ها دقت کنید، شامل موارد زیر هستند:

  • قابلیت حمل
  • منبع تغذیه
  • حجم مخزن
  • نوع پمپ
  • کیفیت هوا
  • کنترل‌ها

مشاوره و فروش کمپرسور اسکرو

بررسی های اولیه و ضروری برای خرید کمپرسور اسکرو ضروری است زیرا این نوع پمپ باد هوا توسط برند ها و در مدل های زیادی تولید شده است که هر یک از کیفیت متفاوتی برخوردار هستند. یک خریدار بخصوص افرادی که تجربه اولین خرید را دارند قدرت تشخیص اینکه کدام یک از برندهای کمپرسور اسکرو میتواند نسبت به فضا مناسب باشد و همچنین کیفیت بالاتری دارد را ندارند که در این صورت باید به دنبال فروشنده معتبر کمپرسور باد باشید.

کمپرسور اسکرو در دسته تجهیزاتی قرار دارد که خرید آنها نیاز به مشاوره دارد و قبل از خرید کمپرسور هوا باید مشاوره ای را از فروشنده دریافت نمایید. برای دریافت مشاوره قبل از خرید میتوانید با کارشناسان فروش شرکت آذران پیشرو صنعت تماس حاصل کرده تا نسبت به نیاز شما بهترین نوع کمپرسور را معرفی کنند.

تولید انواع کمپرسور اسکرو

کمپرسور اسکرو سری PM

  • کمپرسور اسکرو سری PM

کمپرسور اسکرو سری PM یا Permanent Magnet (درایو سرعت متغیر) که می تواند تا 60٪ در مصرف انرژی صرفه جویی کند. از مزایای این کمپرسورها می توان به تولید هوای بیشتر ، مصرف انرژی کمتر ، هزینه کمتر سرویس و نگهداری این تجهیزات اشار نمود.

کمپرسور اسکرو سری D

  • کمپرسور اسکرو سری D

کمپرسور اسکرو سری D یا همان Direct Drive کمپرسورهای اسکرو با سرعت کم و نسبت درایو 1: 1 است، به این معنی است که موتور از طریق یک اتصال بدون واسطه مستقیما به واحد هوا متصل می گردد که تلفات انتقال را از بین می برد و سر و صدا را به طور چشمگیری کاهش می دهد.

کمپرسور اسکرو سری M

  • کمپرسور اسکرو سری M

کمپرسور اسکرو سری SCR M یک کمپرسور پیچ دوار محرک با اتصال تسمه ای است که برای کار  24 ساعته در طول هفته طراحی شده است. سری M دارای ویژگی صرفه جویی در انرژی ، نویز پایین، فن آوری مهندسی آلمان، تعمیر و نگهداری آسان و قیمت مقرون به صرفه است.

error: کلیه حقوق این وب سایت محفوظ و متعلق به شرکت آذران پیشرو صنعت می باشد