کوئل لیفتراک

کوئل لیفتراک و کاربرد آن

کوئل لیفتراک

کوئل لیفتراک

یکی از سیستم‌های اصلی بخش فنی لیفتراک، سیستم برقی این دستگاه است. این سیستم نیروی الکتریکی لازم جهت جرقه‌زنی شمع‌های لیفتراک را تولید می‌کند. در واقع چهار رکن اصلی شروع و ادامه‌ی کار موتورهای احتراقی، مکش، تراکم، انفجار و تخلیه است. یکی از این چهار رکن روند صحیح و به موقع انفجار وابسته به عملکرد بی‌نقص سیستم برق لیفتراک است. این سیستم وظایف دیگری نظیر تامین انرژی لازم برای دیگر قطعات برقی لیفتراک را نیز دارد. سیستم برق لیفتراک از قطعات و اجزای مختلفی تشکیل می‌شود که هریک در انجام یکی از وظایف این سیستم نقش موثری دارند. قطعاتی مانند شمع که وظیفه‌ جرقه‌زنی در اتاقک انفجار را برعهده دارد یا باتری که تامین کننده‌ نیروی برق لیفتراک است.

کوئل نیز یکی دیگر از قطعات سیستم برق لیفتراک است. امروز می‌خواهیم درباره‌ نقش و اهمیت این قطعه بیشتر بدانیم.

کویل چیست و چه کاربردی دارد؟

همانطور که گفته شد کوئل از اجزای سیستم برقی لیفتراک است. کوئل لیفتراک در این سیستم وظیفه‌ تامین برق برای جرقه زدن و احتراق بنزین را دارد. در واقع لیفتراک های احتراق داخلی برای جرقه‌زنی و تولید انفجار و نیروی درون سیلندر به اختلاف پتانسیلی حدود ۷۰۰۰ تا ۲۵۰۰۰ ولت نیاز دارند. این اختلاف بسته به شرایط عادی، مواقعی که شمع ها کثیف هستند یا شرایط نامناسب سوخت تغییر می‌کند. حال اینکه اختلاف پتانسیل تولیدی باتری در لیفتراک های معمولی از حدود ۱۲ ولت فراتر نمی‌رود. حتی این رقم ممکن است تحت تاثیر عمر باتری یا برخی شرایط موثر دیگر کمتر نیز بشود. بر این اساس اختلاف پتانسیل تولیدی باتری نمی‌تواند ایجاد جرقه توسط شمع ها را ممکن سازد.

کوئل لیفتراک در واقع یک سیم پیچ تقویت کننده است که ولتاژ تولیدی باتری لیفتراک را قویت کرده و در زمان لازم به شمعی که آماده احتراق است می‌رساند. کوئل انواع مختلف دارد و در مصارفی غیر از خودروسازی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. اساس کار کویل لیفتراک که درون سیم‌پیچ‌های آن صورت می‌گیرد بر پایه‌ القای جریان الکتریکی است. بنابراین به صورت خلاصه و ساده می‌توان گفت کوئل جریان برق با ولتاژ پایین را از باتری گرفته، آن را به ولتاژ مورد نیاز جرقه‌زنی شمع رسانده و روانه‌ شمع‌ها و سیلندر لیفتراک می‌کند.

ساختار و اجزای کوئل لیفتراک

کویل لیفتراک بر اساس قوانین فیزیک و مغناطیس به وسیله‌ی سیم‌پیچ و هسته آهنی خود باعث افزایش ولتاژ ورودی از باتری می‌شود. این قطعه‌ نه چندان پیچیده در حالت کلی دارای سه بخش اصلی است:

  • سیم‌پیچ اولیه: تعداد دور سیم‌ها در این سیم‌پیچ حدود ۲۵۰ تا ۳۵۰ حلقه است که ایجاد مقاومت ۳ اهمی می‌کند.
  • سیم‌پیچ ثانویه: تعداد دور سیم‌ها در این سیم‌پیچ حدود ۱۵ تا ۳۰ هزار حلقه است که
  • هسته‌ مرکزی: از نوعی آلیاژ مخصوص و مقاوم به حرارت مانند آلیاژهای پلاتین ساخته می‌شود.

سیم‌پیچ‌های کوئل معمولا از جنس مس هستند. در ساختار کوئل سیم پیچ اولیه به دور سیم پیچ ثانویه می‌پیچد. هردوی آن‌ها نیز به دور یک هسته‌ واحد پیچیده‌اند. جریان برق وارد شده به سیم پیچ اولیه با دور پایین باعث القای الکتریکی در سیم پیچ ثانویه با دور بالا می شود. این انتقال ولتاژ برق وارد شده را تا چندین هزار برابر افزایش می دهد. لازم به ذکر است در روند این انتقال و افزایش ولتاژ کوئل جریان مستقیم برق را به جریان متناوب تبدیل می‌کند.

انواع کوئل لیفتراک

انواع کوئل به دو دسته‌ کلی با وایر و بدون وایر تقسیم می‌شوند. البته این دو دسته خود زیرمجموعه‌های متنوعی دارند. اما پیش از پرداختن به این دو دسته خالی از لطف نیست که گریزی کوتاه به عملکرد و کاربرد وایر داشته باشیم. وایر لیفتراک قطعه‌ای است که وظیفه‌ی انتقال برق از کوئل یا دلکو به شمع را بر عهده دارد. البته وایر در لیفتراک های نسبتا قدیمی‌تر مورد استفاده قرار می‌گرفت و امروزه لیفتراک سازان با حذف کامل آن به منظور جلوگیری از هدررفت انرژی، عمل انتقال برق را مستقیما از کوئل صورت می‌دهند. در این نوع طراحی کوئل بدون واسطه روی شمع قرار می‌گیرد تا از افت ولتاژ و هدررفت انرژی پیشگیری شود.

۱. کوئل‌های با وایر

این کوئل‌ها که در لیفتراک های کمی قدیمی‌تر کاربرد دارند، به دو دسته تقسیم می‌شوند.

  • کوئل‌های معمولی

کویل‌های ساده‌ی استوانه‌ای شکلی هستند که در کنار آنها یک دلکو به کار می‌رود. این کوئل‌ها که وظیفه‌ مرتب کردن جرقه‌ها را دارند، معمولا در لیفتراک های کاربراتوری یا لیفتراک های انژکتوری که دارای سیستم دلکو هستند مورد استفاده قرار می‌گیرند. این کوئل‌ها جرقه‌ها را مرتب می‌کنند.

  • کوئل‌های دوبل

این دسته کوئل‌ها که معمولا در لیفتراک های انژکتوری به کار می‌روند جرقه‌زنی را به طور همزمان و به صورت دو به دو در سیلندر های یک و چهار و دو و سه تنظیم می‌کنند.

۲. کوئل‌های بدون وایر

این کوئل‌ها که در لیفتراک هایی با سیستم برق‌رسانی جدیدتر مورد استفاده قرار می‌گیرند نیز به دو دسته تقسیم می‌شوند

  • کوئل‌های کتابی

این کوئل‌ها ساختاری شبیه به کوئل‌های دوبل دارند اما بدون وایر استفاده می‌شوند. فرم آن‌ها به دلیل حالت دوبلشان پهن‌تر است و برهمین اساس کتابی نامیده می‌شوند.

  • کوئل‌های قلمی

این نوع کوئل را که قلمی نیز می‌نامند تنها می‌توان در لیفتراک های پیشرفته‌ی انژکتوری شاهد بود. ولتاژ تولید آن‌ها بسیار بالا است و برای هر سیلندر یکی از آن‌ها استفاده می‌شود.

با توجه به آن‌چه گفته شد کوئل‌های دوبل را هم در نوع بدون وایر و هم با وایر شاهد هستیم که جرقه‌زنی را دو به دو و همزمان تنظیم می‌کنند، اما یکی با کمک وایر و دیگر مستقیم با خود شمع در ارتباط است.

علائم و نشانه‌های خرابی کویل خودرو چیست؟

کویل لیفتراک معمولا از بدنه آلومینیومی ساخته می‌شود تا انتقال‌دهنده خوبی برای گرما و حرارت باشد. با این حال باز هم سوختن این قطعه در اثر فشار جریان برق و گرمای ناشی از آن دور از ذهن نیست.  اما چطور می‌توان متوجه خرابی کوئل شد؟

علائم و نشانه‌های خرابی و سوختن کوئل لیفتراک عبارتند از:

۱- خروج دود سیاه از اگزوز و استشمام بوی گازوئیل

گاهی از سوی اگزوز لیفتراک بویی شبیه به بوی گازوئیل به مشام می‌رسد. این بو معمولا در اثر خرابی اولیه کوئل بوده و زمانی رخ می‌دهد که سوخت استفاده نشده در سیلندر موتور لیفتراک باقی مانده و به لوله اگزوز برسد. این مشکل در اغلب مواقع با خروج دود سیاه از اگزوز همراه می‌شود. در صورت بی‌توجهی به این مسئله و عدم تعمیر آن، به زودی شاهد هزینه‌های سنگینی برای تعمیر لیفتراک خواهید بود.

۲- افزایش مصرف سوخت

با هر بار جرقه زدن، مقداری سوخت به درون سیلندر مکش می‌شود. اگر کوئل خراب بوده و نتواند برق لازم برای احتراق را ایجاد نماید، این سوخت هدر خواهد رفت. از این رو اگر شاهد افزایش مصرف سوخت لیفتراک هستید، بهتر است در قدم اول از سلامت کویل لیفتراک اطمینان کسب نمایید.

۳- ریپ زدن موتور و لرزش لیفتراک

گاهی خراب شدن کوئل لیفتراک همراه با لرزش و ریپ زدن لیفتراک در حالت درجا می‌باشد. این لرزش و کوبش موتور معمولا پس از گاز دادن و به حرکت درآمدن لیفتراک تا حد زیادی برطرف می‌شود. در چنین مواقعی هنگام استارت زدن صدایی شبیه به سرفه به گوش خواهد رسید. اگر با این علائم مواجه شدید، تا زمان اطمینان از سلامت کویل از روشن کردن لیفتراک پرهیز کنید. زیرا احتمال آتش گرفتن موتور هم وجود دارد.

۴- حرکت نکردن لیفتراک

در برخی مواقع خرابی کویل لیفتراک موجب حرکت نکردن آن خواهد شد. در این شرایط معمولا جرقه‌های نامنظمی به شمع موتور وارد شده و کوئل قادر به تامین برق کافی نخواهد بود. در نتیجه احتراق به درستی در سیلندر رخ نداده و لیفتراک قادر به حرکت نخواهد بود.

۵- افت توان موتور

خراب شدن کوئل لیفتراک می‌تواند باعث افت توان موتور نیز شود. این مسئله در گرو جرقه‌های نامنظم و احتراق ناقص در سیلندر ایجاد می‌شود. به طوری که احساس می‌کنید، موتور توان همیشگی را ندارد.

۶- روشن شدن چراغ چک

معیوب شدن کویل لیفتراک می‌تواند دلیلی برای روشن شدن چراغ چک باشد. بنابراین اگر چراغ چک روشن شده و دستگاه دیاگ خطای P0351 را نشان می‌دهد، به معنای معیوب بودن کوئل است.

۷- سخت استارت خوردن لیفتراک

قطعا استارت نخوردن لیفتراک و یا سخت استارت خوردن آن می‌تواند ناشی از مشکلات مختلفی باشد. اما یکی از این مشکلات به جرقه نزدن یا جرقه ناقص توسط شمع‌ها باز می‌گردد. اگر کویل نتواند برق لازم برای جرقه را ایجاد کند و یا همزمانی در ایجاد جرقه‌ها برای سیلندرهای مختلف رخ ندهد، با مشکل سخت استارت خوردن مواجه خواهیم بود.

دلایل خرابی کوئل لیفتراک چیست؟

از جمله دلایلی که موجب خرابی کوئل لیفتراک می‌شوند، می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • اتصال میان سر وایر به بدنه لیفتراک
  • گرمای زیاد
  • عملکرد ناصحیح باتری لیفتراک
  • استفاده از کویل بی کیفیت
  • کثیف بودن فیلتر هوا
  • عدم تعویض به موقع روغن و لنت
  • بی توجهی نسبت به ایرادات برق لیفتراک
  • برق دزدی در لیفتراک
  • طول عمر بالای کویل

نحوه عیب‌یابی کوئل لیفتراک

برای یافتن ایراد کوئل لیفتراک می‌توان مطابق یکی از روش‌های زیر عمل نمود:

۱- استفاده از دستگاه دیاگ

در صورت سوختن کوئل های دوبل ، چراغ چک لیفتراک روشن شده و خطای کوئل را نشان می‌دهد. در این مواقع با استفاده از دستگاه دیاگ می‌توان کد خطا را شناسایی نمود. البته در این مواقع ابتدا باید از سالم بودن وایرها اطمینان کسب نمایید. برای این کار در کویل های دارای وایر، ابتدا وایر را به سر شمع گرفته و آن را جلو و عقب ببرید. اگر صدای جرقه شمع را شنیدید، به معنای سالم بودن وایر است. همچنین می‌توانید یک شمع سالم دیگر را به سر وایر زده و آن را بدنه لیفتراک بگیرید تا جرقه شمع را مشاهده نمایید. توجه داشته باشید که از اتصال مستقیم سر وایر به بدنه جدا پرهیز نمایید. این کار می‌تواند منجر به نیم‌سوز شدن کوئل و ایسیو شود.

۲- استفاده از دستگاه مولتی مولتی متر (اهم متر)

برای تست سلامت کویل با استفاده از دستگاه مولتی متر، ابتدا باید آن را روی حالت اهم متر قرار دهید. سپس سیم‌های مشکی و قرمز را به سوکت‌های مربوطه روی دستگاه متصل نموده و دو سر دیگر آن را به پایه‌های مدار اولیه و ثانویه کویل وصل کنید. حال مقدار مقاومت اولیه و ثانویه را اندازه‌گیری نمایید. اگر این مقدار تفاوت زیادی با مقدار مقاومت استاندارد داشته باشد، به معنای معیوب بودن کویل است. در نتیجه باید آن را تعویض کنید.

فروش قطعات لیفتراک

اکثر شرکت ها و یا کارخانجاتی که قطعات و لوازم یدکی لیفتراک را بدون در نظر گرفتن منبع تامین کننده قطعه، خریداری نموده اند، بیشتر وقت ها موفق به خرید قطعات لیفتراک با کیفیت نشده اند و همین امر باعث مستعمل شدن سریع قطعه مورد نظر و یا آسیب به قسمت های دیگر لیفتراک شده است. برای اجتناب از این امر، دارندگان لیفتراک بایستی لوازم و قطعات یدکی خود را از تامین کنندگان معتبر و نام آشنا خریداری نمایند تا علاوه بر خرید قطعه با کیفیت و اورجینال از ضمانت و خدمات پس از فروش نیز برخوردار گردند.

شرکت آذران پیشرو صنعت با حذف واسطه های موجود و عرضه کالا و ارائه محصولات با شرایط مناسب از جمله قیمت های رقابتی  در حوزه های کاری تجهیزات انبارداری با رعایت استاندارد های مربوطه می باشد. این مجموعه مفتخر است که توانسته با همکاری مستقیم شرکتهای تولیدی داخلی و خارجی و حذف واسطه تجهیزات و قطعات ماشین آلات صنعتی از جمله قطعات لیفتراک را تامین نماید.

خرید بدون واسطه قطعات لیفتراک این امتیاز را برای خریداران این نوع محصولات فراهم مینماید تا علاوه بر پرداخت هزینه های پایین تر قطعات اورجینال را برای دستگاه خود خریداری نمایند که این مسئله در دراز مدت باعث کاهش چشمگیر هزینه های مربوط به تعمیر و نگهداری لیفتراک می شود.

از جمله قطعات لیفتراک که در این شرکت عرضه می گردد می توان به لوازم مصرفی برند های معتبر جهانی از قبیل: لوازم موتوری، لوازم گیربکس ،انواع فیلتر لیفتراک، واشر ها و کاسه نمد های اصلی، شیلنگ ها و اتصالات هیدرولیک، انواع لاستیک و الحاقی ، شاخک ها،  انواع باطری لیفتراک، شارژر و انواع بلبرینگ اشاره نمود.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *