سیستم انتقال قدرت لیفتراک

سیستم انتقال قدرت لیفتراک چیست و شامل چه اجزایی می شود؟ لیفتراک ها با موتورهای احتراقی درون‌سوز (لیفتراک دیزل، لیفتراک دوگانه سوز)  از همان ابتدایی‌ترین مراحل ساخت، دارای چند بخش ثابت بودند. یکی از این بخش‌ها، سیستم انتقال قدرت در این ماشین آلات بوده چرا که انتقال قدرت لازمه‌ حرکت لیفتراک است. این سیستم در لیفتراک ها اهمیت بسیاری دارد و از حساس‌ترین بخش‌های فنی لیفتراک محسوب می‌شود. تعمیرات این قسمت پرهزینه و دردسرساز است و نگهداری از آن نیاز به دقت فراوان دارد.

بد نیست بدانید که سیستم انتقال قدرت در طول تاریخ صنعت لیفتراک سازی تغییرات فراوانی کرده است و از مهم‌ترین بخش‌های فنی لیفتراک به شمار می‌رود. هنگام معرفی و کارشناسی لیفتراک ها، سیستم انتقال قدرت معمولا پس از موتور لیفتراک مورد بررسی قرار می‌گیرد و نوع و ویژگی‌هایشان مطرح می‌شود که این نشان از اهمیت این سیستم در لیفتراک دارد. امروزه سیستم انتقال قدرت انواع مختلفی دارد که با توجه به کارایی لیفتراک مورد استفاده قرار می‌گیرند. در ادامه درباره‌ عملکرد، اجزاء و انواع سیستم انتقال قدرت خودرو بحث خواهیم کرد.

سیستم انتقال قدرت لیفتراک چیست و چه وظایفی دارد؟

سیستم انتقال قدرت لیفتراک به زبان ساده  وظیفه‌ مهم انتقال قدرت تولید شده توسط موتور لیفتراک به چرخ‌‌ها جهت چرخش آن‌ها و در نتیجه حرکت لیفتراک را بر عهده دارد. نیروی مکانیکی تولید شده توسط پیشرانه لیفتراک را به چرخ‌ها انتقال می‌دهد. بنابراین قطعات و بخش‌های مختلف این سیستم در کنار هم ارتباط بین موتور و چرخ‌ها را برقرار می‌کنند. به عبارت دیگر می‌توان گفت هر قطعه‌ای که بین موتور و چرخ‌ها قرار دهد جزو سیستم انتقال قدرت به حساب می‌آید. قطع و وصل قدرت، تغییر توان موتور و تنظیم دور چرخ‌ها هم از جمله وظایف مهم سیستم انتقال قدرت است که در ادامه با جزئیات بیشتر به این وظایف خواهیم پرداخت.

اهمیت سیستم انتقال قدرت لیفتراک

 اهمیت سیستم انتقال قدرت لیفتراک از این جهت بیشتر می‌شود که باید انتقال قدرت و توان تولیدی موتور با کمترین کاهش و هدر رفت به چرخ‌ها برسد. همچنین سیستم انتقال قدرت لیفتراک در واقع همزمان با انتقال توان موتور، سرعت و شتاب لیفتراک را کنترل می‌کند. اما این سیستم وظایف دیگری نیز بر عهده دارد که عبارتند از:

قطع و وصل قدرت: سیستم انتقال قدرت لیفتراک همچنین باید بتواند عمل انتقال قدرت را در مواقع لازم قطع و وصل کند.

تغییر توان موتور: سیستم انتقال قدرت لیفتراک باید بتواند قدرت تولیدی موتور(توان و گشتاور) را تغییر دهد و با شرایط متفاوت رانندگی تنظیم کند. سپس این قدرت را به چرخ‌ها منتقل سازد.

تنظیم دور چرخ‌ها: چرخ‌ها نیز باید با توجه به شرایط متفاوت و از نظر پیچ‌ها، ناهمواری‌ها و اصطکاک دورهای متفاوتی داشته باشند. وظیفه‌ تنظیم این دورها بر اساس توان خروجی موتور نیز با سیستم انتقال قدرت لیفتراک است.

هریک از این وظایف را یکی از اجزای گیربکس لیفتراک برعهده دارند که در کنار هم انتقال قدرت را در لیفتراک به صورت کامل و بی‌نقص انجام می‌دهند. اما شرح وظایف سیستم انتقال قدرت لیفتراک، خود گویای اهمیت این سیستم خواهد بود. بنابراین جلوگیری از استهلاک و خرابی آن نیز در درجه‌ بالای اهمیت در بین لیست مراقبت‌های معمول لیفتراک قرار دارد. شناخت اجزای سیستم انتقال قدرت لیفتراک و حساسیت‌های آن‌ها به این مراقبت و رعایت نکاتی که باید کمک خواهد کرد.

اجزای سیستم انتقال قدرت لیفتراک

سیستم انتقال  قدرت از کنار هم قرار گرفتن بخش‌ها و قطعات فراوانی در حد فاصل موتور و چرخ‌ها تشکیل می‌شود. اما این سیستم در کل دارای چند جزء اصلی است که این اجزا خود ممکن است قطعات ریز‌تر و جزئی‌تری داشته باشند. اجزای اصلی سیستم انتقال قدرت عبارتند از:

در ادامه این اجزا را به تفصیل بررسی می‌کنیم.

کلاچ لیفتراک

این دستگاه که خود می‌تواند به عنوان یک سیستم جدا مورد بررسی قرار گیرد وظیفه‌ قطع ارتباط جعبه دنده با موتور را برعهده دارد. به این ترتیب که ممکن است با وجود کار کردن موتور، درگیری بین کلاچ و جعبه دنده وجود نداشته باشد و لیفتراک حرکت نکند. کنترل سیستم کلاچ توسط پدال کلاچ امکان پذیر است.

نحوه‌ی کار کلاچ لیفتراک به این ترتیب است که نیروی اولیه‌ این بخش توسط فشار پای راننده‌ به پدال تامین می‌شود و این نیرو به ترتیب به دوشاخه‌ کلاچ،‌ بلبرینگ کلاچ و صفحه‌ خورشیدی دیسک کلاچ منتقل می‌شود. در نتیجه صفحه‌ فشار دهنده به عقب رانده شده و صفحه کلاچ از فلایویل جدا می‌شود. به این ترتیب ارتباط موتور با گیربکس قطع می‌شود. برای برقراری مجدد ارتباط این عمل به صورت عکس و با رهاسازی پدال اتفاق می‌افتد.

۲. گیربکس لیفتراک

وظیفه‌ تغییر نیرو (توان و گشتاور) خروجی موتور لیفتراک پیش از انتقال آنها به چرخ‌ها برعهده‌ گیربکس لیفتراک است. به این ترتیب که با توجه به نیاز، دور موتور را پایین آورده و گشتاور را بالا می‌برد یا بالعکس.

گیربکس نیز انواع مختلفی دارد که با توجه به نوع سیستم انتقال قدرت نیرو استفاده خواهد شد. همچنین نحوه‌ کار گیربکس با توجه به نوع آن تغییر خواهد کرد. انواع گیربکس به این شرح است؛

۱. گیربکس دستی (MT)

۲. گیربکس خودکار (AT)

۳. گاردان لیفتراک

گاردان، در سیستم انتقال قدرت لیفتراک نقش رابط بین گیربکس و دیفرانسیل را به عهده دارد. در عین این ایجاد ارتباط طولی، گشتاور چرخشی گیربکس را به دیفرانسیل منتقل می‌کند. گاردان به سه قسمت اصلی تقسیم می‌شود که به این ترتیب است:

∗ قفل‌های گاردان
∗ میل گاردان
∗ اتصال کشویی

۴. دیفرانسیل لیفتراک

تقریبا بخش انتهایی سیستم انتقال قدرت لیفتراک است و با تقسیم گشتاور رسیده از موتور بین چرخ ها، آن‌ها را به حرکت در می‌آورد. دیفرانسیل لیفتراک همچنین وظیفه دارد که سرعت حرکت چرخ‌ها را در شرایط مختلف تنظیم کند و این سرعت در شرایط مختلف در بین چرخ‌ها به میزان مناسب تقسیم شود. به این ترتیب که هر چرخ میزان لازم از گشتاور را دریافت کرده و دور مناسب خود را داشته باشد. برای مثال هنگام گردش، برای جلوگیری از چپ شدن لیفتراک، هر چرخ باید سرعت لازم خود را داشته باشد. دیفرانسیل نیز مانند دیگر بخش‌های سیستم انتقال قدرت لیفتراک خود دارای اجزا و قطعات ریز و درشت است. مهم‌ترین آن‌ها شمال این موارد می‌شود:

  • هوزینگ
  • واشر مسی
  • دنده پلوس
  • دنده هرزگرد
  • کرانویل

۵. پلوس لیفتراک

مرحله‌ نهایی انتقال نیروی موتور به چرخ‌ها از طریق پلوس صورت می‌گیرد. پلوس میله‌ای است که بین دیفرانسیل و چرخ‌ها قرار گرفته و ضمن اتصال آن‌ها انتقال نیروی چرخشی رسیده به دیفرانسیل را به چرخ‌ها برعهده دارد. این میله در دو سمت دیفرانسیل و برای برقراری ارتباط با هر چرخ به صورت جداگانه تعبیه می‌شود. انتقال انرژی چرخشی به چرخ‌ها توسط ساچمه‌هایی که در سر پلوس طراحی می‌شد صورت می‌گرفت.

در کنار پلوس قطعه‌ای به نام پلوس خلاص‌کن قرار دارد که درصورت غیر فعال بودن سیستم انتقال قدرت این قطعه را از محل اتصالش به چرخ‌ها آزاد می‌کند و با فعالیت مجدد، سیستم پلوس را به محل مورد نظر قفل می‌سازد. استفاده از پلوس خلاص کن به منظور کاهش استهلاک این قطعه است.

فروش قطعات لیفتراک

اکثر شرکت ها و یا کارخانجاتی که قطعات و لوازم یدکی لیفتراک را بدون در نظر گرفتن منبع تامین کننده قطعه، خریداری نموده اند، بیشتر وقت ها موفق به خرید قطعات لیفتراک با کیفیت نشده اند و همین امر باعث مستعمل شدن سریع قطعه مورد نظر و یا آسیب به قسمت های دیگر لیفتراک شده است. برای اجتناب از این امر، دارندگان لیفتراک بایستی لوازم و قطعات یدکی خود را از تامین کنندگان معتبر و نام آشنا خریداری نمایند تا علاوه بر خرید قطعه با کیفیت و اورجینال از ضمانت و خدمات پس از فروش نیز برخوردار گردند.

شرکت آذران پیشرو صنعت با حذف واسطه های موجود و عرضه کالا و ارائه محصولات با شرایط مناسب از جمله قیمت های رقابتی  در حوزه های کاری تجهیزات انبارداری با رعایت استاندارد های مربوطه می باشد. این مجموعه مفتخر است که توانسته با همکاری مستقیم شرکتهای تولیدی داخلی و خارجی و حذف واسطه تجهیزات و قطعات ماشین آلات صنعتی از جمله قطعات لیفتراک را تامین نماید.

خرید بدون واسطه قطعات لیفتراک این امتیاز را برای خریداران این نوع محصولات فراهم مینماید تا علاوه بر پرداخت هزینه های پایین تر قطعات اورجینال را برای دستگاه خود خریداری نمایند که این مسئله در دراز مدت باعث کاهش چشمگیر هزینه های مربوط به تعمیر و نگهداری لیفتراک می شود.

از جمله قطعات لیفتراک که در این شرکت عرضه می گردد می توان به لوازم مصرفی برند های معتبر جهانی از قبیل: لوازم موتوری، لوازم گیربکس ،انواع فیلتر لیفتراک، واشر ها و کاسه نمد های اصلی، شیلنگ ها و اتصالات هیدرولیک، انواع لاستیک و الحاقی ، شاخک ها،  انواع باطری لیفتراک، شارژر و انواع بلبرینگ اشاره نمود.